Navigate / search

Am jucat Clickplanners la SNSPA

Sunt născut în ‘83 și ca și cei născuți în aceeași perioadă, m-am jucat inițial fără tehnologie. Mai țineți minte cât de ușor era în copilărie să descoperi ceva nou? Ce ușor era să mă joc și ce greu era să învăț orice care nu implica joacă.

Astăzi, acest tip de învățare prin joc a prins contur și se regăsește din plin în metodele pedagogice moderne, iar din 2010, inspirați din jocurile pe calculator și descoperind cum micro-recompensele, aproape Pavloviene, asigură continuitatea într-o anumită activitate și determină eficientizare. Acest procedeu este folosit din plin și în lumea afacerilor.

De la începutul anilor 2000, s-a dezvoltat conceptul de învățare prin joc, “gamification”. Și așa cum vă povesteam într-un articol mai vechi, jocurile de tip Backgammon (Table) se pare că au apărut prima dată în Persia antică acum 5000 de ani. De atunci jocurile de tip “board-game” au fost diversificate și au ajutat la transpunerea în joc a mai multor aspecte ale societății: de la management financiar, imobiliare până la creaturi magice de poveste cu scop de amuzament.

Robert Kiyosaki, autorul cărții “Tată bogat, tată sărac”, inventează un astfel de boardgame, denumit “Cashflow” pentru a ajuta adulții și nu numai, să-și administreze mai bine finanțele. Inspirați și motivați de pasiunea pentru astfel de jocuri, am construit împreună cu un specialist pasionat de boardgame-uri din echipa WebDigital, jocul Clickplanners.

Jocul a debutat în aerul curat de munte, în cadrul Școlii de Vară de E-Commerce GPEC din 2016. Ideea acestui joc a pornit de la dorința de a ajuta oamenii, printr-un mod interactiv, să se familiarizeze cu concepte ce țin de marketing digital și mai mult decât atât cu canalele de media care sunt folosite în promovare.

Termenul “gamification” face, după cum vă spuneam, referire la folosirea elementelor specifice jocurilor, în diverse domenii care nu au legătură cu acestea, scopul fiind acela de a îmbunătăți implicarea utilizatorilor și învățarea.

Și eu, împreună cu echipa WebDigital, am căutat să combinam jocul cu învățarea astfel încât oamenii să rețină mai ușor terminologia specifică și componentele complexe ce țin de marketingul digital.

Înainte prezentăm lucrurile într-o manieră mai tehnică, să le spunem “regulile jocului”, dar mi-am dat seama că pot apropia oamenii, mult mai ușor, printr-un alt mod de a le transmite pasiunea mea pentru acest domeniu. În toți acești ani am jucat acest joc în special în workshop-uri interne astfel că am ajuns să avem mai multe iterații ale acestuia și o versiunea actualizată.

Câte persoane pot participa la joc? Recent am organizat un workshop la SNSPA alături de studenții de la masteratul Social Media și Marketing Online II. În cadrul seminarului au participat 28 de persoane și am format 14 echipe. Pană la acest moment acesta este numărul maxim de oameni care au participa la un workshop. Timp de 3 ore jumătate am reușit să jucăm 16 runde.

În prima parte am explicat studenților fiecare componentă, concept, iar apoi aplicându-le în joc, au reușit și mai mult să înțeleagă explicațiile și să le rețină. Entuziasmul și implicarea lor mi-au reconfirmat că aceasta este o metodă eficientă și plăcută de a învăța.

Pe viitor mi-am propus să țin cât mai multe workshop-uri în care să aplic această metodă de învățare, iar dacă și tu vrei să fii unul dintre viitorii participanți completează acest formular pentru a te adăuga în lista celor interesați, ca să te pot anunța printr-un newsletter când va fi workshop-ul.

Poze workshop SNSPA

Ionut Munteanu