Navigate / search

Buget, Consum, Cost, Investitie

Bugetul, consumul, costul si investitia toate reprezinta acelasi lucru, insa fiecare prezinta o perspectiva diferita a ceea ce inseamna banii. Folosind diferite notiuni banii primesc diferite valori si sunt analizati diferit.

Costul este suma de bani pe care cineva o plateste pentru a primi ceva in schimb. Dar acest termen “cost” nu are o dimensiune in sine, nu este mai mic sa mai mare ci este raportat la beneficiile aduse. De exemplu perceptia costului unui laptop nou este diferita pentru un programator, pentru care calculatorul este o necesitata, decat pentru un adolescent la liceu, si diferita pentru un webdesigner fata de cea a unui mecanic auto.

Investitia este suma pe care suntem dispusi sa o folosim cu scopul de a genera profit. Altfel explicat, investitia este suma pe care suntem dispusi sa o cheltuim pentru a genera un beneficiu de orice fel, de regula, pe termen mediu si lung. Investitia este stabilita proportional cu beneficiul adus.

Si in cazul “costului” si in cazul “investitiei” valoarea acestora este direct proportionala cu beneficiul adus, fara a exista o valoare perceputa ca minim sau maxim, decat in cazul in care este cunoscuta valoarea beneficiului adus.

Consumul spre deosebire de celelalte notiuni nu se refera direct la bani ci mai repede, la volumul de resurse, astfel fiind centrat pe partea cantitativa mai mult decat pe partea calitativa. Consumul trebuie sa fie cat mai mic si sa produca un rezultat cat mai mare. In concluzie consumul trebuie sa fie invers proportional cu valoarea a ceea ce produce.

Daca legam termenii explicati, investitia reprezinta costul platit pentru cel mai mic consum care sa aduca cat mai mult profit.

Din perspectiva marketingului online, daca vrem sa vindem un produs care aduce un profit de 100 euro si presupunem ca pentru a vinde 1 produs e nevoie sa comunicam catre 1000 de oameni pana se produce vanzarea, atunci costul comunicarii catre 1000 de oameni reprezinta investitia realizata pentru a genera 100 euro profit.

Mare, mica, valoarea investitiei isi pierde dimensiunea si reprezinta doar un indicator in a realiza vanzarea. Campaniile pe internet se pot monitoriza foarte bine iar daca folosim si arme de marketing care au costul fragmentata, precum PPC marketing putem avea o viziune foarte clara a profitabilitatii afacerii pe care o desfasuram.

In cele din urma, bugetul reprezinta suma pe care ne propunem sa o investim pentru a genera profit. Direct proportional cu bugetul este doar profitul, astfel obiectivele cantitative ce tin de profit reprezinta punctul de plecare pentru a decide bugetul.

La intrebarea “care este bugetul” o reticenta artificiala de forma “propune-mi tu un buget” reprezinta o abordare eronata. Un raspuns corect ce denota cunoasterea obiectivelor, planificare si seriozitate ar fi “cat mai putin pentru a genera x profit”.

Voi stiti toate asta despre afacerea voastra? Care este bugetul de promovare pe an? Cat profit va doriti pe o perioada de timp? Cat profit se genereaza la o vanzare? Cate vanzari se genereaza pe client? De cati clienti e nevoie pentru a genera profitul dorit? Cat suntem dispusi sa investiti pentru a comunica catre prospecti? Cati prospecti devin clienti?

Va astept cu raspunsuri la aceste intrebari in comentarii, pe twitter, pe facebook sau pe email!

Ionut Munteanu

Comments

Camasi dama

Intr-adevar, sunt multi care nu fac diferenta intre aceste cuvinte, dar sunt foarte multe firma care nu fac studiu de piata si nu investesc in publicitate cu rabadare.

Adidasi

Bugetul este foarte important in cantitatea lui, dar cel mai important este pretul pe care il platim pentru x vizitatori pentru a face o vanzare.

uMarian

Pentru orice companie fie ea noua sau veche promovarea este cea mai importanta! Majoritatea companiilor mari fac urmatoarea prostie , baga zeci de milioane la inceput in promovare si dupa nu mai aloca bani acestui serviciu.

Promovarea ar trebui sa se faca treptat! Degeaba apari o saptamana la televizor zi de zi..daca omu nu te stie de cel putin o luna tot degeaba.

Yamasha

Nu mai trebuie sa citesc cursul de economie pentru examenul de vineri. L-am gasit aici. 🙂

Machiaj Profesional

Care este bugetul de promovare pe an?
In cazul firmelor mici acesta nu exista, se intampla doar ceva adhoc atunci cand “parca este nevoie”. Din cauza asta sunt ( si raman ) firme mici…

Cat profit va doriti pe o perioada de timp?
Sunt curios cum se pune problema: procentual sau nu?

Cate vanzari se genereaza pe client?
Nu m-am gandit si la aceasta… memorez!

Nu mai pot sa raspund la intrebari deoarece m-au luat prin surprindere. Din punctul meu de vedere intrebarile de la final sunt mai importante decat tot restul articolului.

iMunteanu

@machiaj profesional

Orice firma, oricare ar fi dimensiunea ei trebuie sa aloce un buget de promovare, acesta trebuie sa fie de regula procent din cifra de afaceri.

Si aici apare cercul vicios, cand nu exista acest buget dispare si cifra de afaceri, in cele mai multe cazuri 🙂

Pantaloni

Fara un buget bine stabilit pentru publicitate si fara o viziune asupra metodelor de promovare, nu exista sansa de succes. Nu conteaza cat de mica este firma. Sa aloce un procent pentru publicitate.

Sacouri elegante

Modalitile de promovare prin marketing online sunt foarte usor de controlat si ofera posibilitatea de a controla actiunile intreprinse , dar si un raport cu eficienta acestuia.

stiri din romania

Despre ce vorbiti voi aici? Buget de publicitate? Pai fa o statistica si exprima in procente cator firme din Romania le-a trecut macar prin cap sa-si faca o reclama cu randament? Nu exista asa ceva la noi, in timp ce firme mari internationale, ca Nike sau Coca Cola investesc in publicitate cel putin inca pe atat cat costul de productie, la noi nici 1% nu se foloseste, dar preturile sunt aceleasi…

Haine Online

Bugetul este cel mai important si respectarea lui. Daca nu respecti bugetul inseamna ca nu esti destul de calculat, oricare ar fi acesta. Ceea ce e important este intocmirea si analiza bugetului

raducu

Investitia este cea mai importanta sa sti sa o administrezi.

Pato Basil

bugetul pentru campanie cred ca trebuie facut si in functie de ce promoveaza si mai ales de cum …vrea sa promoveze ceva.

BogdanNotar

Eu cred ca cel mai important e sa incerci sa-i faci pe acei 1000 de oameni clientii tai, sa analizezi comportamentul fiecaruia in parte, respectiv sa vezi ce nu i-a placut la produsul tau, ce l-a facut sa plece fara sa cumpere nimic..

Johny

Ai nevoie de: viziune,bani,o doza mica de tupeu si putin “noroc” !

Mama

Degeaba ai un buget, vrei sa faci o investitie, daca nu ai un plan bun pentru ele, bugetul poate fi cheltuit rapida fara rezultate mari, investitia poate fi cu risc mare cu termen de recuperare foarte mare

Dan Gabriel

Bugetul este important,dar trebuie gandit.