Navigate / search

“Like” pe Facebook, Componenta a unei Campanii de Promovare

Like este un cuvant care are 4 miliarde de pagini indexate si mai bine de jumatate din rezultatele de pe prima pagina se refera la cuvantul, parca obsesiv repretat, de pe reteaua sociala Facebook.

Intr-o campanie de promovare pe Facebook numarul de like-uri este extrem de important si nu pentru ca inseamna ca utilizatorul a interactionat cu brandul, ca i-a fost influentata decizia de cumparare sau ca brandul sau produsul promovat ar ajunge sa fie pozitionat ca “prima optiune”, cu siguranta nu, insa like-ul reprezinta primul pas pe acest drum.

Exact cum pentru o campanie de promovare prin bannere sau chiar pentru o campanie in motorul de cautare prin linkuri sponsorizate conditia esentiala este ca reclama sa se afiseze. Bineinteles ca nu este suficient doar sa se afiseze, insa daca nu se afiseaza, vizitatorii nu vor avea sansa sa dea click, nu vor ajuge sa cunoasca detaliile produsului si sub nici o forma nu vor cumpara.

In acelasi fel, primul semn de interactiune consta in like-urile date pentru continutul afisat; comentariile la continut urmeaza cu repeziciune pe locul doi. Iar potentarea viralitatii unui continut se realizeaza initial prin like, toti prietenii celui care da like vad continutul care, pentru ca i-a atras atentia prietenului poate deveni interesant si pentru ei. Daca prietenul recomanda acel continut este mult mai bine, insa inainte de a recomanda, in cele mai multe cazuri va da like.

O campanie pe Facebook trebuie sa aiba obiective stabilite ca orice alta campanie online sau offline dar unul dintre aceste obiective este interactiunea initiala care se realizeaza prin like, care acum este aceeasi si pentru actiunea de a deveni fan, desigur trebuie continuat procesul prin care se dezvolta o comunitate in jurul produsului, prin care se starneste intentia de cumparare etc. Acelor utilizatori care au dat like trebuie sa le fie comunicate repetat beneficiile brandului, trebuie oferit continut interesant care sa potenteze trasaturile pozitive ale produsului si in cele din urma produsul trebuie sa:

– fie cunoscut, daca nu e cunoscut
– sa-i fie cunoscute si recunoscute atuurile
– sa devina una dintre optiuni sau prima optiune
– sa fie dorit (depinde de produs)
– sa fie o experienta de care sa-si aminteasca cu placere.

Like-urile trebuie sa fie vazute pozitiv intr-o campanie de promovare, fara a pierde insa din vedere ceilalti indicatori si fara ca like-urile sa reprezinte singurul indicator de performanta. Exista mai multe obiective cuantificabile in marketingul online si trebuie tinut cont de cat mai multe in analiza performantei.

Si asa sper ca sa-i fi raspuns si lui Cristi la articolul Care e rezultatul campaniei voastre? , la care as fi vrut sa comentez insa as fi avut prea mult de scris intr-un comentariu.

Care este parerea voastra despre like-uri intr-o campanie de promovare pe facebook?

Ionut Munteanu

Comments

Piticu21

awarness?

nici macar ala

Iulian Lita

like-urile astea, ca si retweet-ul, nu fac parte din viral marketing?

Adrian Enache

Am ajuns la concluzia ca cele mai mari companii fac cel mai dirty spam.

Joculete

interesant 🙂 asta este la fel ca si cuvintul “click here”, care face trimitere la adobe (parca), dincauza faptului ca toate link-urile externe fac trimitere la pagina de download prin cuvantul click here 😀

vlad

eu am auzit ca unele site-uri mari cum ar fi de radio ex: vibefm.ro
primesc bani pentru fan box, si cred ca si pentru like buton.

Georgeta Pandeleanu - doctor proctolog

Campaniile pe Facebook vor fi și în România mult mai interesante în momentul în care Facebook va deveni principala rețea socială în România.

Bogdan Iasi

Nu cred ca FaceBook este cel mai bun site de social pentru a face o campanie online, mai potrivit la noi este hi5 , netlog, tagged si de ce nu neogen, dar acum depinde foarte mult si ce campanie se doreste pentru promovare, eu sunt de principiul ca o campanie reusita este una in care faci potentialul client sa auda din cel putin 4 surse de tine, prima este google , a 2 a link-uri , a 3 a bannere si ultima dar la fel de importanta este cea prin site-urile de social

marius

as vrea sa stiu si eu tot am auzit ca facebook este locu 1 international mai tare ca google si parca nu imi vine sa cred asa este?

health

acelasi lucru as vrea `sa stiu si eu l fel ca si marius desi nu prea cred asta .

Marius

Observ ca in ultima vreme retelele sociale gen facebook se folosesc din ce in ce mai mult pentru promovarea campaniilor. Nu folosesc facebook, dar cunoscatorii ne-ar putea zice, chiar au randament aceste promovari in facebook?

Pariuri sportive online

Interesant. Astept mai mult continut. O viziune mai diversificata! Success!

ionescu

Exact hi5-u e la putere in Romania 🙂

faze tari

nu prea vad o influenta foarte mare a like-urilor pe FB …

Seriale online

da nici nu este o influenta foarte mare a linkurilor depe FB

Iulia

Toata lumea vad ca incearca sa stranga cat mai multe like-uri pe Facebook. Vlad, dupa ce ai spus chestia aia despre Vibe FM, cred ca le dau unlike :))

Desene Animate

:))) asai Iulia cred ca asa o sa fac si eu… toti disperati dupa “link-uri”

Referat

Pareri pro si conta ca peste tot . Eu unul sunt de parerea ca site-urile de socializare joaca un rol important intr-o campanie de promovare a unui produs / serviciu mai ales daca are ca target tinerii.

claudiu

unde vad si eu cate likeuri am pe facebook?

Marius

Facebook ajuta mult in promovarea unui site/afaceri.In primul rand un factor important il reprezinta faptul ca este diferit de musuroiul de hi5 unde media de varsta ajunge pe la 10 ani.

Centrale termice

Inscrierea site-urilor in retele sociale precum Twitter, Facebook, este folositoare pentru a intra in contact direct cu clientii si obtinerea unui feedback valoros pentru cresterea afacerii atata online cat si offline.

Matei Valentin

Facebook e noua metoda de promovare pt marile companii!daca si ele…

ics

facebook`ul este la putere acum .. deci ..

Mirel

Daca organizezi de exemplu un concurs si premiul se acorda n functie de nr de like-uri acumulare, cat de relevante mai sunt like-urile?

iMunteanu

Like-urile raman relevante intr-o proportie destul de mare si in cazul concursurilor. Ce trebuie retinut este ca pentru a profita de cei care au dat like trebuie sa le oferi continut relevant si dupa ce au dat like, sau chiar mai mult, dupa ce au dat like.

sejur

Nu stiu ce sa zic despre campaniile de promovare pe facebook. Cred ca sunt eficiente doar pentru produsele si serviciile destinate tinerilor. Cunosc f multe presoane cu varsta in jur de 30 ani, care nu folosesc facebook. Si sa nu uitam ca acestia au potential economic, de a cumpara anumite produse sau servicii.

iMunteanu

Conform Facebook sunt peste 956.760 de conturi de persoane care au peste 30 de ani in Romania.

shaman

Parerea mea e ca sunt o modalite de spam mascat.

Paul

Cum sa zic eu….am incercat si eu campania cu Facebook insa intr-o schema de “Like exchange” si am constatat ca am parte de oameni fara cuvant adica eu dadeam like si ei la fel apoi gaseam ca au dat “unlike”….am incetat campania!

firma contabilitate

Facebook… a ajuns un brand valoros condus de oameni destepti si competenti in asa fel incat s-a inventat acel “like”

Ciprian

Putin conteaza like-urile, si putin se reflecta asupra site-ului mama. Tot Facebook castiga.

Manusi piele

Este uimitor numarul paginilor indexate pe cuvantul Like. Nu vad in Fb o metoda de promovare eficienta cu rezultate stralucite.