Navigate / search

[Guest Post] Masurarea Conversiilor in Google Analytics (Gabi Nistoran)

Oricine face campanii online care au ca scop cel putin o actiune clara in site stie cat de importanta este masurarea rezultatelor. In cazul site-urilor de comert electronic, Google Analytics are niste rapoarte predefinite foarte bune. Pentru alt fel de actiuni putem sa stabilim Goals din pagina cu setarile profilului (site-ului), pentru ca apoi sa avem in fiecare raport cate un tab in care vedem rata de conversie pentru fiecare Goal sau pentru toate.

Problema este ca rata de conversie nu este suficienta. De multe ori avem nevoie de numarul exact de conversii, cu care apoi putem calcula pretul pe conversie si alti indicatori care ne ajuta sa luam decizii in managementul campaniilor.

Numarul de conversii pentru fiecare campanie / grup / reclama etc. poate fi aflat facand cate un segment cu fiecare dintre astea, solutie care nu e rea cand urmarim un numar mic de variabile.

O solutie fiabila indiferent de numarul de campanii online si de tipul lor este crearea unui Custom Report. Un raport simplu si foarte util pentru toate campaniile derulate: la Metrics se aleg Goal 1 Conversions, Goal 2 Conversions si tot asa pt cate vrea fiecare sa urmareasca; la Dimension alegem Source/Medium, „sub” care se aseaza pe nivelurile 2 si 3 Campaign si Ad
Group.

Sa vedem o imagine ca sa ne asiguram ca avem aceleasi setari pentru raport:

print screen (1) masurarea conversiilor in Google Analytics

Iar raportul o sa arate ceva de genul:

print screen (2) masurarea conversiilor in Google Analytics

Observam numarul de conversii pentru fiecare sursa de trafic, iar daca am ales mai multe Goals vom avea cate o coloana cu conversiile pentru fiecare dintre acestea.

Raportul nu se opreste aici. Cu un click pe un mediu in care rulam mai multe campanii, vom vedea aceleasi statistici si pentru fiecare dintre campanii, iar in cazul AdWords putem merge mai departe sa vedem la fel si pe grupuri de reclame.

Probabil apare intrebarea de ce nu am creat alte niveluri si pentru reclame, cuvinte cheie etc. Se putea face si asta, dar am preferat sa tin lucrurile simple, mai ales ca si in aceasta formula avem acces la acele informatii, poate chiar mai rapid.

Fiind intr-o campanie putem alege sa schimbam dimensiunea cu o alta dupa care dorim sa vedem numarul de conversii:

print screen (3) masurarea conversiilor in Google Analytics

Mi se pare un raport pe cat de simplu, pe atat de util. Din el putem afla rapid care dintre eforturile de marketing online aduc mai multe conversii, pentru ca apoi sa le aflam si eficienta.

Gabi Nistoran

Gabi Nistoran, online marketer specializat în web analytics și performance marketing; Google Advertising Professional (AdWords & Analytics Qualified Individual).

Comments

[…] (trafic organic mult, dar irelevant), se impune o schimbare de strategie. Mai multe detalii despre măsurarea conversiilor în Analytics găsim la Ionuţ Munteanu pe site (un guest post de Gabi […]

Albert

Google Analytics isi face foarte bine treaba. eu il folosesc de mai multi ani, si sunt foarte multumit de rapoartele pe care le genereaza

Dan Alex Casco

Fara Custom Report am cam arunca banii clientilor “in vant”. SI totusi stiu foarte multi utilizatori Adwords care se ghideaza dupa principiul “pun si eu 10 ron pe zi”.

Remi Online

Si eu folosesc google analytics pentru website-urile mele. Isi face bine treaba intradevar !

Haine Online

Multi clienti sunt sceptici in ceea ce priveste comertul online, de aceea prefera sa investeasca putin, dar astfel nu obtin rezultate si declara ca nu functioneaza.

Anunturi Imobiliare

Eu de mult timp folosesc google analytics si nu am nici-o treaba chiar sunt multumita….

Online Games

da intradevar google analytics isi face foarte bine treaba,dar multe lucruri trebuiesc experimentate pe propria piele nu sa te iei dupa altii”fa asa ca asa e bine”,parerea mea ca si intr-o campanie adwords ar trebui sa vezi tu care cum te ajuta si cum sa faci..e mai mult de munca dar macar sti ca o faci cu un folos,nu ca dai 10 lei acolo pe zi si te trezesti ca ii dai degeaba..asa mai bine nu o faci.

iMunteanu

@online games
Nu e rau sa fii autodidact, insa orice faci: stomatologie, medicina veterinara, montari termopane, turism, mecanica sau ori altceva ar trebui sa-ti dedici timpul si energia pe afacerea ta si nu pe cum sa faci Adwords.

Este excelent sa stim ce sa cerem, insa este foarte important sa avem incredere in specialisti. Motiv pe care l-am mai spus si il spun si acum eu nu imi repar singur autoturismul.

Cazare Eforie

Google Analytics te ajuta enorm de mult. Sunt tot felul de statistici si rapoarte la care nici nu te-ai fi gandit vreodata. Iar rapoartele pentru conversie mi se par cele mai bune. De ex daca ai un magazin online stii exact pe ce cautari iti vine traficul, stii exact ce pagini si ce articole duc la vanzare, stii exact ce pagini trebuie schimbate daca nu intra lumea samd. Cand ai afacerea ta, trebuie sa te dedici trup si suflet ca ai o sansa de reusita. Concurenta este si fa vi mereu, trebuie doar sa ii intreci cu putin.

Nicolae Pamfile

Intradevar, este foarte ok google analytics, dar sunt si alte unelte mai cool, cum ar fi un script instalat pe propriul server. De ce sa depinzi de google. Stiu, cel mai probabil, serverele google analytics nu o sa cada, nu o sa fie nici DDOS attacked, dar de ce sa depinzi de ei?
-Nico 🙂

Carucioare copii ieftine

Cu siguranta ca a fost creat pentru a veni in sprijinul celor care folosesc instrumentele de promovare ale Google.

vali

Si eu folosesc Google Analytics si este foarte util…

Rochii Costume Parfumuri Cosmetice

Degeaba folosim servicii google daca nu ne documentam foarte bine ca sa stim exact ce tehnici si strategii se aplica.

fashion

google pune la dispozitie foarta multa documentatie pentru cei care vor sa isi ridice business-ul la puterea doua. trebuie doar sa citim

Rochii elegante

Este un supliment foarte util, dar trebuie sa avem mare grija in calcularea potentialului de vizitatori in functie de cautarile date de Google Adwords, pentru ca o estimare in plus , duce un esec al asteptarilor de la un anumit site.

Jucarii online

Este cel mai bun utilitar pe care poti sa-l folosesti in aflarea randamentului in cazul vanzarilor online.

George Nicolae

Daca te pui bine poti sa extragi niste rapoarte excelente. Oricum trebuie rabdare si documentare online pentru a folosi analytics la potentialul maxim.

Mobila in Ploiesti

De fiecare data cand verific traficul siteurilor mele ma bate gandul sa dau click pe sectiunea “Goals” insa nu am folosit aceasta functie. Foarte bine de stiut cum putem sa verificam rata conversiilor, este extraordinar pentru magazinele online.

volanta

Cred ca analytics-ul este la ora actuala cel mai bun tool pentru analiza si cercetare in marketingul online.

[…] valoarea investitiei isi pierde dimensiunea si reprezinta doar un indicator in a realiza vanzarea. Campaniile pe internet se pot monitoriza foarte bine iar daca folosim si arme de marketing care au costul fragmentata, […]

Vlad Stoica

Cred ca pentru orice webmaster care se respecta, nu se concepe sa nu foloseasca GA. Eu recunosc doar cam de 2 ani l-am descoperit, dar de atunci il folosesc mereu.

Soacra

Nu am folosit Goals pana acum..cred ca o sa incerc savad cum functioneaza..macar didactic asa..

[…] (trafic organic mult, dar irelevant), se impune o schimbare de strategie. Mai multe detalii despre măsurarea conversiilor în Analytics găsim la Ionuţ Munteanu pe site (un guest post de Gabi […]