Navigate / search

Obiective Cuantificabile In Marketing Online

Se “zvoneste” ca Marketingul Online, spre deosebire de alte forme de Marketing, este mai usor cuantificabil si poate fi evaluat mai usor din punct de vedere al rezultatelor concrete.

Insa ce cuantificam? Sa presupunem ca avem un obiectiv de crestere a recunoasterii marcii pentru publicul tinta, stabilirea marcii ca preferinta pentru produs si cresterea numarului de leaduri. Ne propunem sa aplicam, dintre armele de marketing online cunoscute, urmatoarele: SEM (search engine marketing), Social Media Marketing, Email Marketing, PR online si punctual sustinut de campanii de comunicare prin bannere sau “proiecte speciale”, cum frumos se numesc in piata noastra dar si prin mesaje text, contextuale cu plata pe clic, pe mia de afisari sau pe timp.

Elementele direct cuantificabile prin intermediul mecanismelor de analiza pentru zona marketingul online sunt:

 • afisari (impressions) – de cate ori s-a afisat reclama
 • afisari catre vizitatori unici – de cate ori s-a afisat reclama la vizitatori unici
 • numar de destinatii (email marketing) – la cate adrese a ajuns emailul
 • engagement (display adv) – cat timp a interactionat audienta cu mesajul
 • engagement (email marketing) – cati au deschis emailul
 • clickuri (vizite) – cati au interactionat dand click
 • vizitatori unici – cati vizitatori unici au dat click pe mesajul ajungand la destinatia dorita
 • nr de prieteni/fani/followeri pe retele sociale
 • nr de interactiuni intre membri unei comunitati – prieteni/fani/followeri (comentarii, “likes”)
 • cati au indeplinit un Goal / Event / Actiune dorita (conversie)
 • cati au devenit clienti (analizand si post-campanie)

Potentialul viral este o caracteristica a oricarui element definita drept potentialul de propagare pe care il are acest element. In Marketing Online potentialul viral apartine unui mesaj grafic sau text, unui suport,  unei arme de marketing, unui tip de abordare, unui canal. Orice se poate propaga are mai mult sau mai putin potential viral.

Masa critica este un element extrem de important care influenteaza succesul in propagarea virala a oricarei componente. Pentru moment, mesajele video comunicate prin intermediul retelelor sociale si care au o masa critica initiala suficienta sunt considerate a avea cel mai inalt potential viral.

Articolul s-ar fi oprit aici cu sugestia ca e obligatoriu in stabilirea obiectivelor pentru marketing online sa adaugati aceste elemente potrivite pentru masurarea eficientei unei campanii online.

S-ar fi oprit, insa intr-o prezentare Costin Radu,Managing Partner IQads a apropiat metodele de analiza a rezultatelor in marketingul offline si a propus aplicarea lor in marketingul online.

O prezentare cel putin ciudata insa care functioneaza pe un rationament corect si anume ca tot ceea ce evaluam noi trebuie sa ne ajute sa intelegem plus valoarea pe care o aducem unui produs (denumire generica ce se refera si la produse, servicii, brand, persona, etc) si cum influentam prin aceasta plus valoare cresterea profitului.

Mai jos sunt cateva din criteriile specificate de Costin si care pot fi cuantificate prin metode traditionale de analiza precum sondaje de opinie, interviuri, focus grupuri, etc:

 • Top of Mind
 • Spontaneous Adver4sing Awareness
 • Spontaneous Brand Awareness
 • Aided Adver4sing Awareness
 • Aided Brand Awareness
 • Recall
 • Preference
 • Purchase Intent

In concluzie, acest articol despre obiective cuantificabile in marketing online incearca sa transmita tuturor celor care au ochi sa citeasca si minte sa inteleaga cum in planificarea strategiei de marketing online este util, necesar si obligatoriu ca in stabilirea obiectivelor sa adaugati si astfel de obiective cuantificabile.

Insa totodata este necesar si util sa luati in considerare si impactul pe care il are o campanie de marketing online asupra produsului, analizandu-l prin metodele traditionale.

(* nu ezitati sa comentati, criticati sau sa adaugati ce considerati important acestui articol)

Ionut Munteanu

Comments

Corina

F interesant. Sa postezi mai des articole despre marketing online :).

Eddie

Interesant … te-am trecut pe lista mea de bloguri pe care le voi citi periodic,succes in continuare!

Comanda Produse Avon

interesant, dar acele elemente pot fi cuantificate doar prin sondaje.. iar pt imm-uri nu stiu cine sta sa faca un sondaj dupa ce a facut o campanie de marketing online.

sa fim seriosi, abia de au bani sa faca campania.. si cel mai important nu cred ca exista masa critica pentru a face sondaje si a analiza campania.

ce spui aici se aplica doar la brand-uri mari si bugete serioase.

munteanu

@comanda produse avon (frumoasa anchora) 🙂

tocmai pentru ca au bani mai putini ar trebui sa fie mai grijulii cu banii lor, motiv pentru care toate obiectivele de sus ar trebui analizate.

intr-adevar un sondaj aplicat la un esantion reprezentativ ar fi costisitor si probabil dificil (chiar imposibil) dupa fiecare campanie datorita volumului insa daca acest lucru se analizeaza anual este excelent – si s-au rezolvat si problema costului si problema esantionului.

Miel

nu regret ca am dat de blogul acesta..

[…] cu care stabileste rentabilitatea oricarei achizitii in cadrul unui business si anume in functie de obiectivele pe care vrei sa le indeplinesti. Acestea sunt stabilite in functie de resursele pe care le ai sau […]

Calivita

Cu cat esantionul este mai mic cu atat eroarea este mai mare. Eficienta este mai mare cu cat campania este mai ampla, cel putin asta este opinia mea. Eu daca as porni o campanie TV nu as putea sa imi recuperez banii investiti pentru ca suma ce as putea sa o investesc e foarte mica si campania nu ar avea suficient timp sa intre in constiinta omului

Marian

Foarte interesant articolul asta… foarte bine structurat si extrem de util! Am invatat multe lucruri noi despre Internet Marketing. 🙂

Laptopuri roz

Este foarte important si produsul pe care incercam sa-l vindem pentru a avea si vanzari, pentru ca vizitatori putem sa aducem foarte usor, dar avem nevoie de finalizarea procesului de marketing, care inseamna vanzare.