Navigate / search

Validarea W3C

Despre calitatea site-urilor ce sunt valide W3C este putin de scris pentru ca in esenta site-urile validate W3C au mai mare valoare pentru motoarele de cautare decat site-urile invalide.

Se poate testa codul HTML utilizand serviciul de validare al W3C (World Wide Web Consortium sau utilitarul Tidy HTML.

Serviciul de validare al W3C testeaza conformitatea codului HTML cu specificatiile W3C. Serviciul este flexibil si permite validarea versiunilor curente si mai vechi de cod HTML cu conditia ca autorul sa specifice versiunea la inceputul documentului HTML. Servicul de validare W3C verifica erorile de sintaxa si erorile de accesibilitate (de exemplu, elementele IMG trebuie insotite, in mod obligatoriu, de atributul ALT).

Utilitarul Tidy ofera, in plus, sfaturi despre cum se poate corecta codul pentru realizarea accesibilitatii. Tidy utilizeaza recomandarile HTML 4.0 ca standard. Aplicatiile MS Windows pot fi configurate pentru a include si utilitarul Tidy.

Principalele erori care apar la testele de accesibilitate sunt:

1. codificare HTML sau CSS inadecvata;
2. lipsa unui cuprins al site-ului;
3. lipsa textelor alternative pentru imagini;
4. elemente de structura folosite in prezentare;
5. forme si frame-uri slab documentate;
6. prezentare si stil inadecvate;
7. utilizarea unor documente PDF fara alternative sau servicii de transformare;
8. cod Javascript;
9. multimedia inaccesibile.

Ionut Munteanu

Comments

Dezvoltare personala

initial si eu eram, as putea spune, obsedat de chestia asta cu validarea, dar am realizat ca n-are nicio treaba nici cu seo, nici cu usability… e doar un moft, la urma urmei.. .am vazut situri pe prima pozitie pe google desi nu erau valide… deci pt seo nu conteaza… daca sunt erori mici care sunt transparente utilizatorului, iar nu conteaza.. deci la ce sa te mai chinui cu validarea?